Ορατός κίνδυνος για τις Ελληνικές επιχειρήσεις στην Αίγυπτο

Ορατός κίνδυνος για τις Ελληνικές επιχειρήσεις στην Αίγυπτο

Αρ. Πρωτ. 11364/16.02.2011

Προς Υπουργούς:

- Εξωτερικών

- Επικρατείας

Έντονη ανησυχία επικρατεί το τελευταίο διάστημα, από τα πρωτοφανή επεισόδια που εκτυλίσσονται στην Αίγυπτο. Οι βιαιοπραγίες και η ανασφάλεια που επικρατούν στην περιοχή, έχουν θορυβήσει τους Έλληνες, που ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί. Αρκετές είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και είναι χαρακτηριστικό, ότι για λόγους ασφαλείας έκλεισαν προσωρινά για λίγα εικοσιτετράωρα τις παραγωγικές τους μονάδες στην Αίγυπτο, κάτι που έπραξαν και οι δυο Ελληνικές τράπεζες που διαθέτουν εκεί θυγατρικές.

Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη και ο φόβος των λεηλασιών είναι μεγάλος. Το ελληνικό στοιχείο στην Αίγυπτο είναι σημαντικό και η προσφορά των ομογενών στη διατήρησή του εξίσου σπουδαία. Τα τελευταία γεγονότα, όμως, έχουν αναστατώσει πολίτες και επιχειρηματίες της περιοχής, οι οποίοι ανέστειλαν την παραγωγική διαδικασία των επιχειρήσεων, έως ότου επανέλθει η ομαλότητα στη χώρα. Παρόλο αυτά, όμως, οφείλει η Ελληνική Κυβέρνηση να μεριμνήσει για την πορεία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων και να προσφέρει όλα εκείνα τα εχέγγυα, έτσι ώστε να ανταπεξέλθουν των δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της κρίσης που έχει ξεσπάσει στην γειτονική μας  χώρα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

- Έχουν προβεί τα συναρμόδια Υπουργεία στην επεξεργασία ενός συνολικού σχεδίου για την υποβοήθηση και την στήριξη των Ελληνικών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο, ένεκα της κρίσης που έχει ξεσπάσει στη χώρα αυτή;

Απαντήσεις Υπουργείων